Är du ny i rollen som spelledare? Eller vill du utveckla dig lite till? Här har vi samlat tips som gör spelandet både lättare och roligare!
Både Republiken Skolan och Rådet är konstruerade så att du ska kunna handleda dem även om du aldrig spelat rollspel förut, eller lett ett liknande spel. I spelhäftet finns instruktioner för varje moment i spelet.
- Läs igenom spelhäftet några gånger så att du har koll. För att få det att kännas ännu tydligare kan du rita upp spelets olika faser och steg, samt i vilken ordning du ska instruera spelarna.
- Det är fullt möjligt att ändra i spelet så att det passar din grupps behov. Du kan göra det enklare eller mer komplicerat beroende på var din grupp befinner sig kunskapsmässigt.
- Berätta för någon hur spelet går till innan du möter deltagarna så du har koll på faser och andra detaljer.
- Har du en whiteboard kan du rita upp till exempel hur det fungerar med partierna i Republiken Skolan eller hur parlamentet i Rådet ser ut.
- Har du mycket tid? Be grupperna presentera sig själva. Ge dem några minuter att diskutera vad de vill berätta för de andra.
Tips till efterdiskussionen
Tänk på att allt som händer i spelet kan användas i efterdiskussionen!
- Blir det hetsig stämning? Diskutera hur politiker som inte håller med varandra beter sig. Ser det olika ut på olika platser i världen? (Till exempel kan det bli upprörda debatter i brittiska parlamentet, vilket effektivt kan illustreras med ett Youtube-klipp.)
- Tycker deltagarna att spelet var krångligt? Ta diskussionen vidare och prata om hur man egentligen lär sig politik, och hur dagens politiker blev politiker.
- Tycker deltagarna att politik är ointressant (och därför även spelet)? Prata om vad som händer när invånarna i ett land tycker att politik är ointressant.
Handledartips Republiken Skolan
- Se över de tre viktigaste frågorna så att de har lite spridning (även om det kräver att du drar fler än tre lappar och sedan väljer själv). Du kan också formulera om dem samt skriva av dem på en ny lapp så att det inte är lika tydligt vem som skrivit dem.
- Om partierna har liknande vallöften, och väldigt tydligt har anpassat sig efter elevernas viktigaste frågor, ta med det i efterdiskussionen och be deltagarna fundera över hur de tror att politiker förhåller sig till väljarnas önskemål i verkligheten.
- Ta vara på deltagarnas initiativ. Om de till exempel vill bryta sig ur och starta ett eget parti på en annan värdegrund, låt dem göra det. Det är också en bra grund för efterdiskussionen.
Handledartips Rådet
- Ta vara på deltagarnas initiativ. Om de till exempel vill bryta sig ur och starta en egen koalition på en annan värdegrund, låt dem göra det. Det är också en bra grund för efterdiskussionen.
Ytterligare inspiration
- För dig som önskar dig ytterligare några handfasta råd och idéer finns här en film, där erfarna spelledaren Gabrielle De Bourg berättar om rollspelen i Det levande valet, samt delar med sig av några beprövade spelledarknep.